ActiviteitenBeleren van paard of ponyDiplomarijden (F proeven)Koop en verkoop van paard of ponyKinderfeestje

Openingstijden manege

Maandag t/m vrijdag
14.00 tot 22.00 (kantine geopend tijdens de lesuren)

Zaterdag
10.00 tot 17.00 uur

Zondag

13.00 tot 17.00 (alleen voor pensionklanten geopend). Pensionklanten t/m 12 jaar kunnen alleen onder begeleiding van een volwassene op zondag rijden.                                                                                                                                                                                                                                                                   

Manege de Veenhoeve is onderdeel van Conrise Horses.

Diplomarijden (F proeven)

 

De FNRS:

Wij hebben als Manege de Veenhoeve ervoor gekozen om ons aan te sluiten bij de FNRS. De FNRS staat voor Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra. De FNRS is opgericht, omdat er landelijk een groeiende behoefte bestond aan het verbeteren en professionaliseren van de manegebedrijven. Daarnaast bestond er de behoefte om kennis te kunnen delen en te kunnen verbeteren. Met name op het gebied van veiligheid, lessen, overige faciliteiten die een manege biedt en het uitvoeren en vastleggen van wet en regelgeving omtrent allerlei manegezaken. De FNRS biedt naast praktische voordelen, zoals bijvoorbeeld een handboek aangaande allerlei regel en wetgeving, standaard contracten (die juridisch zijn onderbouwt) en nog vele andere voordelen. Zo biedt de FNRS u als klant een keurmerk. Hierdoor bent u er van verzekerd als lid van onze manege, dat u op een professionele en veilige manege geniet van de paardensport. De FNRS heeft ook de F-proeven ontwikkelt. Voorheen werden er op verschillende manege, verschillende manieren onderlinge wedstrijden georganiseerd. Om op een manege op een professionele wijze onderlinge wedstrijden te kunnen organiseren, zijn de F-proeven ontwikkelt (zie link F-proeven voor meer inhoudelijke informatie). Bijkomend voordeel voor u als ruiter is dat het mogelijk is om op andere, bij de FNRS aangesloten maneges, ook de F-proeven kunt volgen. Als u als klant wilt instromen in de wedstrijdcompetitie van de KNHS, kunt u op hetzelfde niveau instromen als het niveau waarop u rijdt in de FNRS competitie. De FNRS organiseert vele leuke landelijke activiteiten en voorziet u en ons van cursussen, nieuwsbrieven en een erg leuke en informatieve website. De website is www.FNRS.nl

Diplomarijden 
 
De F proeven:
Op de manege worden ongeveer om de 6 à 8 weken F-proefjes georganiseerd. Ruiters die in het bezit zijn van een ruiterpaspoort kunnen op die dag proefjes rijden, waarbij ze ook theorie diploma's kunnen behalen. Ze worden hierbij beoordeeld door gediplomeerde juryleden die geregistreerd zijn bij de FNRS. Houd de site in de gaten om te kijken wanneer er weer F-proefjes worden georganiseerd! Zie voor data: 'Activiteitenkalender'.
 
Wat houden de F proeven in:
De F - proeven zijn ontwikkelt door de FNRS. Er bestond een groeiende behoefte vanuit de manege branche, aan een systeem om onderlinge wedstrijden kwalitatief goed te kunnen laten verlopen. De F proef is ook een instrument om een onderlinge competitie met andere maneges te kunnen organiseren.
 
De F- proeven zijn opgebouwd in stappen. Het begint bij F1 en de ruiter kan doorgroeien tot F20, wat gelijk staat in de wedstrijdcompetitie van de KNHS met het Z niveau. Als een ruiter de intentie heeft om te starten in de competitie van de KNHS dan kan de ruiter instappen op het niveau waarop de ruiter rijdt met de F proeven. Hiervoor moet de ruiter wel het ruiterpas kunnen overhandigen met de benodigde aantal stempels. Het ruiterpaspoort krijgt een klant wanneer een klant lid wordt bij een manege die is aangesloten bij de FNRS. Als een ruiter met de F proef een promotiepunt haalt (210 punten) dan krijgt de ruiter een stempel in zijn/haar paspoort. Bij de F1 en F2 volstaat 1 promotiepunt om door te kunnen naar de volgende fase. Vanaf F3 moeten er minimaal 2 promotiepunten zijn behaald en gaat de ruiter bij maximaal 5 promotiepunten over naar de volgende fase.
 
Wij kijken bij de lesindeling naar het niveau en de leeftijd van de ruiter. Dit kunnen wij mede bepalen aan de hand van de F proeven. Een lesklant is niet verplicht om mee te moeten doen aan de F proeven.
 
Kleding voorschrift:
• veiligheidshelm CE- EN 1384;
• een manegesweater/ bodywarmer of een effen sweater of een witte bloes met lange mouwen of rijjasje met plastron en witte handschoenen;
• witte rijbroek (heb je een rijsjasje aan dan hoort daar een witte rijbroek bij) of een donkere broek;
• rijlaarzen, rubber of leer of jodphurschoenen in combinatie met minichaps (zonder franje);
* handschoenen zijn niet verplicht, maar àls je ze draagt tijdens het proeven rijden, dan moeten het witte zijn, zodat de jury je handhouding beter kan zien. Rijd je helemaal in het officiële zwart-wit wedstrijdtenue dus met witte rijbroek, plastron en zwart rijjasje, dan horen daar ook witte handschoenen bij!
 
Theorie:
Aan de F proeven zit ook een theoriegedeelte gekoppeld. De ruiter leert stapsgewijs de theorie over het paard, de omgang met het paard, de gewenste houding, de globale anatomie van het paard, welke benodigdheden je als ruiter nodig hebt om te kunnen paardrijden en welke verschillende facetten van paardensport er zijn. De theorie wordt geleerd vanuit het door de FNRS ontwikkelde boek 'Leer paardrijden met plezier.' Dit boek kun je op de manege kopen voor € 14,95.
 
De theorie wordt gedaan bij F2, F4, F6, F8 (nieuw) en F10. De ruiter moet de theorie hebben behaald voordat de ruiter over kan naar de volgende F - fase. Voor de behaalde theorie ontvangt de ruiter een diploma en een notitie in het ruiterpaspoort. In het boek "Leer paardrijden met plezier" staan bijvoorbeeld ook verschillende figuren die gebruikt worden bij de dressuur en dus ook in de lessen. Vooral voor beginnende ruiters kan dit een ondersteuning zijn naast de rijles die de ruiter volgt.
 
De deelnamekosten voor de F-proefjes bedragen € 12,50 voor gebruik van een manegepaard en € 10,00 voor eigen paard.
 

LET OP:  De proef F2 A en B zijn gewijzigd.Tijdens de proef hoef je niet meer je beugels op te stijgen en af te stappen. 

Vergroot de foto Vergroot de foto